Forumtheater

Het forumtheater ontstond als een co-creatie tussen de vrouwen van de VK,  Citizenne en regisseur Har Tortike. De groep vrijwilligers van de VK zocht een originele manier om het thema 'huiselijk geweld' bespreekbaar te maken. Armoede en familiaal geweld zijn problemen die zich vaak tussen vier muren afspelen en waarop een groot taboe rust.

Op 25.11.2015 vond de eerste voorstelling plaats in de VK in het kader van Internationale dag tegen geweld. Erna ging het Forumtheater op tour in verschillende GC's, zelforganisaties en buurthuizen.

Na de aanslagen van Parijs en Brussel (2016) vroeg de groep om nieuwe scenes uit te werken over gevoelige en complexe thema’s zoals racisme, radicalisering en de angst om een kind te verliezen. De groep werkte hiervoor samen met Saliha Ben Ali en vertelde haar persoonlijk verhaal.

Het Forumtheater Radicalisering tourde in verschillende gevangenissen, zelforganisaties en hoge scholen in Brussel, Vlaanderen en buitenland. Forumtheater Radicalisering won de Ultima 2016, de Vlaamse cultuurprijs, in de categorie Amateurkunsten. Na drie jaar intensief spelen in binnen- en buitenland besloot de VK besloten om het Forumtheater project af te sluiten en te experimenteren met nieuwe methodieken om gevoelige thema’s bespreekbaar te maken, zoals 'Alles op tafel'

De vrouwen van de VK zijn niet gestopt met Forumtheater en toeren verder met Citizenne.  Nieuwe thema’s, zoals opvoeding en gender, worden uitgewerkt en gespeeld.