Izran Revisited

Izran Revisited is een meerjarig project waarin de traditie van de Izran, gezongen poëzie uit Noord-Marokko, centraal staat.

Wat gaat de VK en zijn partners exact doen?

 • Izran Revisited brengt de Izran in kaart zoals die wordt beleefd in Molenbeek en bij uitbreiding in Brussel.
   
 • Izran revisited blaast de Izran nieuw leven in, met onder andere reeks ateliers waarin je de kunst van de Izran kan leren en perfectioneren. Ook worden er nieuwe muzikale creaties gemaakt samen met hedendaagse artiesten.
   
 • Izran revisited duikt in de betekenis van deze poëzie en houdt ze tegen het licht van de diaspora. Er worden familieverhalen en verhalen over de migratiegeschiedenis verzamelt en gebruikt als bron voor reflectie en discussie.

De Vaartkapoen focust zich binnen het project vooral op de artistieke creatie: 

 •  VK ondersteunt het izran koor 'Suyt Izran', dat onder de vleugels van Fatoum traditionele izran en nieuwe creaties brengt.
 • VK ondersteunt het meester-leerling traject van Fatoum 'Izran: vrouwelijke poëtische weerbaarheid vanuit de Riffijnse diaspora'
 • VK organiseert izran ateliers, waar je de kunst van het zingen en improviseren kan aanleren en beoefenen.
 • VK werkt samen met de Nederlandstalige bibliotheek en cultuurdienst van Molenbeek aan het herwaarderen van Riffijnse sprookjes en literatuur. Zo bouwen we aan een gloednieuwe Amazigh (berber) collectie in de bib.

 

Op de agenda

Mis volgende events niet:

13 april-12 mei: Expo Izran N'Arif, curated by Badr El Hammami, i.s.m. Citizenne en vele partners. Een maand lang hosten we een expo met werk van lokale en internationale artiesten, en vinden talks, performances, filmvoorstellingen en workshop plaats in de expo. 

 

Geïnteresseerd? Volg het project mee via de Facebook pagina of op Instagram 

Een project van de Vaartkapoen en Avansa-Citizenne in samenwerking met Klarafestival, Ras El Hannout, La Maison du Rif, Masereelfonds en vele andere.

Met steun van VGC Erfgoed en Musikaa.

© Björn Comhaire, i.o.v. Klarafestival