Musikaa

“Beter een goede buur dan een verre vriend.” Met deze gedachte in het achterhoofd willen Klarafestival en BOZAR de band aanhalen met de Brusselaar en zijn habitat. Een eerste stap in die richting is MUSIKAA, een samenwerking met de gemeente Molenbeek en enkele culturele partners die onze gemeente rijk is; een van deze culturele partners is de VK.

Elk jaar brengt GC Vaartkapoen in het kader van Musikaa Molenbeekse muzikanten samen voor een drie dagen durende residentie. Voor de eerste editie van MUSIKAA in 2021 nodigde de VK Alex Deforce uit een gedicht te schrijven over onze prachtige gemeente, en dat deed hij met zijn blik op alle facetten van de stad. Jordi Grognard, Abid Bahri en DJ ATHOME vervoegde hem om hier een muzikaal stuk van te maken.  Het resultaat is een muzikale en literaire mengelmoes van alles wat Molenbeek zo eigen maakt, beluister het hier.

 

De tweede editie van MUSIKAA in 2022 zag een vervolg op het residentieproject met Imaina, Gilles Vandecaveye en DJ SoFa. Daarnaast cureerden we vanuit Gc de Vaartkapoen masterclasses IZRAN o.l.v. Fatoum en Lina Charif.  Het volledig vrouwelijk koor Suyt Izran ontsproot uit deze masterclasses en bracht voor de eerste keer izran (gezongen poëzie uit de Rif, Noord-Marokko) voor een gemengd publiek.  Een videoverslag van het volledige Musikaa-jaar 2022 vind je hier

Ook de derde editie in maart 2023 ging verder op dit elan. De dames van Suyt Izran gingen in dialoog met mannelijke izran-beoefenaars en voor de residentie ontmoetten de Molenbeekse artiesten Ashley Morgan, Pippin, en Monica Kamara elkaar musikaal. 

Musikaa 2024? Save the date: allen welkom in GC de Vaartkapoen op zondag 10 maart 2024!

© Björn Comhaire, i.o.v. Klarafestival