Netwerk

Back in the Days is een vaste partner waar de VK al jaren mee samenwerkt binnen hiphop en urban. Back in the Dayz is een event organizer, booking agency en managementbureau. Het resultaat: een co-productie waar de VK hun artiesten boekt en PA-repetities laat doen. (Romeo Elvis, Le 77, Jean Jass, Caballero, …)

De VK werkt jaarlijks samen met het BELvue Museum in het kader van Museum Night Fever. In het atrium van het museum over België programmeert de VK een line-up met uitsluitend Belgische artiesten, al dan niet verbonden aan een Belgisch platenlabel. Sinds 2019 maakt de VK bewust ruimte voor de andere afdelingen van de Vaartkapoen en representeert het programma-aanbod de hele VK.

De VK is al jaren actief lid van Clubcircuit. Het overleg tussen de verschillende clubs biedt interessante mogelijkheden tot uitwisseling van bands, organisatiekeuzes en sponsordeals. Het netwerk aan clubs is een verbreding van de speelkansen voor de artiesten die de VK wenst te promoten. Met Clubcircuit werkt de VK aan een gezamenlijk internationaal project met de clubs en verstevigt het de uitwisseling met het Waalse clubcircuit. Clubcircuit werkt mee aan live DNA sessies, internationale seminaries tussen het Europese clubcircuit waarop de VK aanwezig probeert te zijn.

CREW is een Live Arts gezelschap dat via de kunstvorm van immersie en technologie het lichaam van de toeschouwer opzoekt. Voor het project “Alles op tafel”, een virtuele ervaring waar Molenbeekse vrouwen taboes doorbreken, werkt de VK samen met CREW.

Europalia International is de eerste samenwerking tussen Europalia en De VK in het kader van Europalia Romania, waarbij ze een Roemeense en Belgische hiphopartiest samenbrengen en een uitwisseling organiseren op verschillende vlakken. Een bezoek naar Roemenië, samen een deel van de creatie van de show voorbereiden, een show in Brussel tijdens Europalia festival en tot slot een tour van deze show in andere Europese landen (dit laatste georganiseerd door Europalia). 

Voor Secrètes Sessions werkt de VK jaarlijks samen met FrancoFaune. Semi-professionale 
muzikanten komen twee dagen samen in de VK om in twee uur tijd een nummer te maken. Daarnaast organiseert de VK, samen met FrancoFaune, jaarlijks een hiphop concert voor FrancoFaune Festival. Het doel van deze samenwerking is verbinding creëren tussen Nederlandstalige en Franstalige muzikanten. 
 

Huis der Culturen en de VK zijn fysieke buren. Zowel op artistiek vlak als op het vlak van infrastructuur en netwerk zijn ze complementair. Met oog op de lokale verankering wil de VK in nauw overleg met Huis der Culturen een aanbod voor de buurt creëren. Huis der Culturen beschikt over een theaterzaal met tribune en over een zaal in het Karreveldkasteel. Ze kiezen voor intieme, zittende concerten van zowel traditionele als meer hybride vormen van wereldmuziek. Kortom een ideale partner met jarenlange expertise en een lokaal publiek en netwerk.

In 2019 vond de eerste samenwerking met Listen! plaats. De ‘Urban’ pool van het Listen! Festival ging door in de VK met overdag workshops en animaties rond muziek en twee concertavonden, één hiphop en één global. De programmatie en invulling was een samenwerking tussen de de programmatoren van Listen! en de VK. 

Nomadisch Kunstencentrum Moussem en de VK verdiepen hun samenwerking en gaan voor vernieuwende en gewaagde underground fusion projecten. Beide organisatie hebben een brede interesse om lokale trajecten aan internationale acts te linken en dit dichterbij de gemeenschap te brengen. Zowel qua karakter als ligging en band met de buurt is de VK een dankbare partner voor Moussem. Moussem verleent op zijn beurt expertise, publiek en een sterk merk.

Reggae Geel en de VK slaan in november 2018 voor het eerst de handen in elkaar tijdens de internationale Nights Conference over nightlife in Europa. Daarnaast ondersteunt Reggae Geel via hun Funky Funds ook de VK financieel voor het bouwen van de mobiele geluidsinstallatie met vrijwilligers. 

Skinfama is al jaren een vaste partner voor hiphop- en reggaeconcerten, en fungeert zowel als partner in coproductie’s als booker voor bepaalde artiesten. De gebundelde kracht zorgt voor een aanbod binnen afrobeats, afropop en afro-urban, een genre dat zeer sterk opkomt. 

Het onafhankelijke label Katch is in 2012 Opgericht door Stephane Da Cruz, Husain Al-Boubsi en Jonathan Van Eeckenrode. Katch zet in op het aanwezig Brussels talent, Katch helpt artiesten in hun ontwikkeling, gaande van structureren van ideeën tot het afwerken van muzikale projecten. Het label heeft geen specifiek "genre", ze focussen op vernieuwende muziek genre.