VK werking: Molenbeek

De VK is een geëngageerd cultuurhuis in hartje Molenbeek. Tegelijk fungeren we als ankerpunt voor buurtbewoners met vragen omtrent educatie, welzijn en gezondheid, cultuur en vrijetijdsbesteding. We bieden een brede waaier aan activiteiten die de buurt kunnen versterken, van muziek-gerelateerde tot maatschappelijk relevante workshops.

Molenbeek is een gemeente met meer dan 140 nationaliteiten waar iedereen meewerkt aan de ontwikkeling en integratie van haar bewoners. De VK neemt actief deel aan dit proces.

Ben je op zoek naar workshops, lezingen, muziek, yoga of andere activiteiten op ons programma?

PROJECTEN IN DE KIJKER

Into the Palm, the birds...

Into the Palm, the birds...

Voor het project, Into the Palm, the Birds..., realiseerde de kunstenaar een sculptuur die geluid en licht combineert om de diverse gemeenschap van Sint-Jans-Molenbeek bij het project te betrekken.
Izran Revisited

Izran Revisited

Izran Revisited is een meerjarig project waarin de traditie van de Izran, gezongen poëzie uit Noord-Marokko, centraal staat. Het brengt de Izran in kaart zoals die wordt beleefd in Molenbeek en bij uitbreiding in Brussel en blaast ze nieuw leven in, met onder andere een reeks ateliers.
Chaud Patate!

Chaud Patate!

Een lekkere en huisbereide maaltijd aan een democratische prijs. Kom een hapje eten in een sociale en ontspannen sfeer bij ons in de Vaartkapoen, elke woensdag middag.
Kamishibai

Kamishibai

Een prententheater in het Riffijns, de berberse taal uit Noord-Marokko. Er is een gebrek aan jeugdliteratuur waarmee de jongeren hun taalkennis kunnen vergroten en zich identificeren. We vroegen aan gerenommeerde schrijfsters Aya Sabi en Rachida Lamrabet om twee traditionele sprookjes te herwerken naar een hedendaagse context.
Ramadan Nocturne

Ramadan Nocturne

Ramadan in Molenbeek. Een gezellige, maar hectische periode waarin het ritme van de openbare ruimte verandert. Vaak rumoerig voor het vallen van de avond, muisstil tijdens de vastenverbreking en laat op de avond leeft Molenbeek meer dan ooit.
Klapstoel

Klapstoel

Met Klapstoel trekt de VK de publieke ruimte in, en gebruikt muziek als medium om in dialoog te gaan met passanten. Voorbijgangers kunnen muziekaanvragen doen en vertellen kort waarom ze gek zijn van een bepaald nummer.
Schoolprogrammatie

Schoolprogrammatie

Nederlandstalige Molenbeekse scholen kunnen voor de leerlingen vanaf de onthaalklas tot en met het zesde leerjaar van het lager onderwijs inschrijven op een ruim aanbod theater, dans, muziek- en filmvoorstellingen en educatie.
Lokaal cultuurbeleid

Lokaal cultuurbeleid

Het lokaal cultuurbeleid is een netwerk van partners in de gemeente, die op basis van een lokaal cultuurbeleidsplan en dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) samen aan cultuur werken in Molenbeek.
VK Visite

VK Visite

Met VK visite neemt de Vaartkapoen je mee op pad. De uitstappen variëren van musea en moestuinen tot steden en sociale organisaties.
O’de Molenbeek

O’de Molenbeek

O’de Molenbeek is een eerbetoon aan de Molenbeekse gezinnen die de gemeente maken. Het is een gezellig straatfestival in hartje Molenbeek.
Micro Trottoir

Micro Trottoir

De VK organiseerde al verschillende edities van ‘Micro-trottoir’. Bewoners van Molenbeek worden op een ontwapenende manier geïnterviewd om hun spontane mening over een onderwerp te verzamelen.