Orfeo en Majnun

Orfeo & Majnun De Munt © Sanja Marušić

Samen met de verschillende gemeenschappen van Brussel organiseert De Munt een langdurig community project rond de mythes van Orpheus & Eurydice en Layla & Majnun. De oude Griekse mythe smelten we samen met het bekende Midden-Oosterse liefdesverhaal om er een nieuwe opera over liefde, verdriet en verlangen mee te vormen.

In samenwerking met o.a. de Brusselse gemeenschapscentra helpen groepen en individuen meebouwen aan een artistiek universum geïnspireerd door deze verhalen. Het wordt een feest ter ere van de verwantschap en eigenheid van de westerse en Midden-Oosterse tradities vol muziek, dans, poëzie en beeldende kunst.

Het zijn jouw verhalen, jouw visie en jouw creativiteit die dit alles mogelijk maken. Geëngageerde begeleiders gidsen de groepen doorheen het creatieproces, ondersteund door het artistieke team bestaande uit theatermaker Airan Berg, librettiste Martina Winkel en componisten Dick van der Harst, Howard Moody en een Arabic composer. Het project verloopt in verschillende fases: 

 • In oktober 2016 starten we met de voorbereidingen voor het ‘community concert’ Sounds of Longing. Dat gaat in mei 2017 door in het Muntpaleis, de tijdelijk uitvalsbasis van De Munt op Tour & Taxis.
 • Tijdens het tweede concert Songs of Longing in november 2017 presenteren we in de Malibranzaal van de Munt het vervolg van jouw onophoudelijke creativiteit in de workshops.
 • In mei 2018 eindigt onze gemeenschappelijke artistieke reis in de uitvoering van Orfeo & Majnun, een ‘community opera’ in twee delen:
  Een openluchtparade! We trekken met de zelfgemaakte dieren en mythische wezens door de straten en pleinen van Brussel, om de verhalen uit te beelden die jij misschien wel mee hebt bedacht. Een collectief feest met poppen, maskers, liedjes, teksten, installaties en muziek.
  Een groots opgezette operavoorstelling in de Grote Zaal van de Munt. Samen met jou en andere deelnemers uit verschillende scholen en gemeenschappen weven we rond de twee verhalen een schitterend tapijt van verschillende culturele invloeden, talen en muziekstijlen.

ORFEO & MAJNUN IN VK
Van donderdag 6 oktober tot 15 december 2016 gaat er een reeks workshops door onder de vakkundige leiding van Sarah Avci en Henk De Laat (Palhik Mana vzw). We hebben er voor gekozen te werken met een groep vrouwen. Ze werken met Sarah rond het thema muzikaliteit van het lichaam, meer bepaald rond stemgeluiden. 

Ben je nieuwsgierig? Geïnteresseerd om mee te doen? Contacteer Malika voor meer info. 02 413 04 10.

Zaterdag 26 november 2016 is een Orfeo & Majnun Revue-avond in de VK: Meet the Storytellers. Artiesten van Brusselse bodem brengen die avond een unieke en persoonlijke interpretatie van de mythes Orfeo & Eurydice en Layla & Majnun. Er staat je een wervelende avond vol muziek en poëzie te wachten. Gadulka-speler Iska, hedendaagse danser Ehsan, slampoëte Monica Camara, derwish-danseres Nil & Daf-speler, calligraffiti-artiest Dema, actrice Hoonaz laten Oost en West, traditie en moderniteit blenden tot een mooi geheel.

WAAROM MEEDOEN?
Samen gedeelde emoties en gedachten in muziek, teksten en beelden gieten, dat is ongewoon plezierig. En niet alleen dat! Je leert tijdens de workshops ook nieuwe vaardigheden kennen, want enkele echte operaspecialisten staan je bij met professionele tips: artistiek leider Airan Berg, de componisten Howard Moody en Dick van der Harst, librettiste Martina Winkel en Brusselse muzikanten. Zij helpen je om je ideëen tot leven te brengen, melodieën en teksten te vinden, te tekenen, muziek spelen, zingen, bouwen, schilderen, dansen, graffiti spuiten... Maar het zijn jouw artistieke creaties die uiteindelijk Brussel zullen veroveren!

Dit project is er voor iedereen. Wat je talent en ervaring ook is: wees welkom!

Wil je meedoen of heb je nog vragen? Dan kan je terecht bij Greet Simons (02 413 04 10).

DEELNEMERS AAN SOUNDS OF LONGING
Bassem Akiki, Airan Berg, Howard Moody, Dick Van Der Harst, Martina Winkel, Kinderkoor van de Munt en talrijke muzikanten, ensembles, inwoners, gemeenschapscentra, centres culturels, scholen en organisaties van Brussel.

NOTEER ALVAST DEZE BELANGRIJKE DATA

 • Meet the storytellers:
  Vrijdag 25 november, 19u @ Muntpunt
  Zaterdag 26 november, 19u @ Vaartkapoen

   
 • Sounds of Longing, een community concert
  24 mei 2017, 19u @ Muntpaleis, Tour & Taxis

   
 • Songs of Longing, een community concert
  23 november 2017, 19u @ Ateliers van de Munt, Malibranzaal
  24 november 2017, 19u @ Ateliers van de Munt, Malibranzaal

   
 • Orfeo & Majnun, Parade & community opera
  18-20 mei 2018, in openlucht & de Grote Zaal van de Munt

FOTO'S

2016-11-26 @ GC De Vaartkapoen, Molenbeek :: Meet the Storytellers ::
2016-12-16 @ GC De Markten, Brussels-City :: Try-out Workshops :: 
2017-02-05 @ GC De Vaartkapoen, Molenbeek :: Try-out Workshop ::