Hommage aan Mohamed Rouicha

Rouicha Revisited is het eerste eerbetoon ooit aan de “Koning van de Luit”: Mohamed Rouicha (1950-2012). Een kans om de cultuur, poëzie en muziek van de Amazigh-gemeenschappen beter te begrijpen.

Rouicha stond bekend als een verzoenende figuur in Marokko die de Berberse gemeenschap samenbracht met de Arabisch-Marokkaanse. Zo zong hij zowel in het Berbers als in het Arabisch, met als meest bekende nummer “Inas Inas”. Dit nummer is tot op vandaag nog steeds een hit, en werd al door heel wat hedendaagse Marokkaanse artiesten hernomen.
De zogenaamde “Koning van de Luit” laat een enorm muzikaal oeuvre achter die te beluisteren is op een paar honderd cassettes en een aantal vinyls. Er zijn ook verschillende videobeelden van hem en mensen in zijn omgeving verzameld.

Rouicha Revisited werpt een licht op het bewogen parcours van de man en zijn belangrijke bijdrage aan de Marokkaanse muziekcultuur. Dit door middel van een expo over zijn leven - een reis tussen muziek en beeld -, een klassiek concert in de Bozar begeleid door de zoon van Rouicha en een elektronisch experimenteel concert met jonge Marokkaanse producers en muzikanten in de VK. De expo valt nog tot 12 december te bezichtigen in het Vlaams-Marokkaans culturenhuis DARNA.

Op het programma:
1. EXPO – 22.11-12.12/18 – Darna
Een overzicht van het leven en werk van Mohamed Rouicha, Koning van de Luit. Een reis tussen muziek en beeld.
Adres: Steenstraat 25-27, 1000 Brussel
Gratis toegang
2. CONCERT - 8.12.18 - Bozar
Een concert met de zoon van Mohamed, Ahmed-Allah Rouicha, die wordt begeleid door het Atlassi-orkest. De Riffijnse artiest Mimoun Rafroua en Mohamed Mesbahi komen de muziekuitvoering versterken. 
Adres: Rue Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Tickets: 17€ in VVK, 2€ Paspartoe via Bozar of de Vaartkapoen

3. CONCERT - 20.12.18 – De Vaartkapoen / VK Concerts
Een experimenteel elektronisch concert in de VK met knipoog naar Rouicha. De line-up wordt verzorgd door de opkomende Marokkaanse loutar-muzikant Abdellah Ben Cheradi & zangeres Aïcha Maya (FR), omringd door band en Marokkaanse DJ Mr ID. Daarnaast komt de Brusselse DJ/producer Gan Gah zijn live project presenteren.
Adres: Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Tickets:  6€ /9 € doors via vkconcerts.be

4. POETISCH THEESALON Guelsa B’Sinya - 06.12.18 - De Vaartkapoen / VK Concerts
Als laatste event is er nog een poëtisch theesalon in de Vaartkapoen. Een intieme samenkomst in Atlas-sfeer met Ahmed-Allah Rouicha, de zoon van Mohamed Rouicha.
Adres: Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Enkel op uitnodiging.

Een initiatief van:
GC De Vaartkapoen/VK Concerts & Tifawin vzw
Met de steun van:
Darna, Bozar, Bouya asbl, Arabel-radio, Maghreb TV, VGC

Afbeelding: 
rouicha