De renovaties

Schets nieuwe VK_plein

Groene oase

In de Sint-Jozefstraat worden de panden op nummer 18, 20 en 22 afgebroken. In de Pastorijstraat wordt nummer 42 afgebroken. Hierdoor creëren we een groene as die de twee straten verbindt: een creatief experimenteel park. Deze tuin vormt ook een groene verbinding tussen de Sint-Jozefstraat en de Pastorijstraat. Een groene oase en verademing in het dicht bebouwde Laag Molenbeek.

Open huis met lift

Langsheen dit ‘park’ komt er een nieuw, lang en transparant volume waar het nieuwe onthaal komt. Aangrenzend aan het onthaal komt er een ontmoetingsruimte en een gloednieuwe keuken. Ook de muur waarachter ons huidige onthaal verscholen ligt, zal vervangen worden door een glazen wand. Een nieuwe lift zal alle verdiepen toegankelijk maken. Een echt open, verwelkomend en toegankelijk huis.

Artistiek laboratorium

In de tuin ligt ook de oude hangar al jaren te wachten op een nieuwe bestemming. Deze wordt volledig ontmanteld en duurzaam heropgebouwd. Hij krijgt ook een glazen wand naar de tuin en zal een uitnodigende werkplek worden voor initiatieven uit de buurt.

Vernieuwde concertzaal

Onze concertzaal schreeuwt al jaren om renovatie en een degelijke toegang aan de Schoolstraat 76. Het oude café zal plaats maken voor een nieuwe, ruime doorgang naar de achterliggende zaal. Het podium wordt vernieuwd en de lichttoren krijgt gemotoriseerde lichttrekken en loopbruggen. Klaar voor de show. De zaal krijgt ook nieuwe ventilatie en een derde nooduitgang naar de tuin. De gevel in de Schoolstraat, die erkend is als erfgoed, blijft behouden.

Info & contact devaartkapoen@vgc.be of 02 413 04 10