Schapen festival des moutons

14.12.2019

Schapen festival des moutons

Het Schapenfestival blaat en mekkert. Bevraagd en sputtert tegen. Danst, eet en verbroederd.
Over de verhoudingen tussen mens en dier. Over het welzijn van dieren, de vleesindustrie en het verbod op onverdoofd slachten. Je bent van harte welkom om hierover in dialoog te treden.

16:00 - 19:00 Film & Dialoog

De VK maakt een film: "Les moutons dans la ville, dans la vie" waarin het schaap de verhoudingen tussen mens en dier symboliseert. Het arme, gewillige onschuldig prooi versus de goede herder. De film zoomt in op het verdwijnen van dieren in het straatbeeld, op de industrialisering van de vleesindustrie, op vegetarisme en biologische alternatieven, maar ook op dierenwelzijn, op het verbod op onverdoofd slachten en het daarbij al dan niet stigmatiseren van bepaalde bevolkingsgroepen.
In de film luisteren mensen naar elkaars videofragmenten en antwoorden hierop. Al deze mensen brengen we tijdens het schapenfestival samen om de dialoog live verder te zetten. Ook jij bent heel welkom!

Gedurende de dialoog kan je het resultaat van het textielatelier (i.s.m. Pauline Dornat) bewonderen. Een groep vrouwen leerden de verschillende stappen om van schapenwol draad te spinnen en daarmee een creatief textielwerk te maken.

En je kan doorlopend ook een luisterspel ontdekken. De deelneemsters van VK leerden i.s.m. Media Animation (Mélanie Barré & Emmanuel Blondeau) hoe informatie te decoderen, vragen te stellen en de microfoon te hanteren. Het resultaat is een collectief werk dat moet leiden tot reflectie over de relatie mens en dier, het slachten en de voedingsindustrie.

19:00 - 20:00 Samen eten
Op het menu een (h)eerlijk vegetarische couscous. Op de achtergrond wereldse muziek.

20:00 - 21:00 Participatieve performance (nog te bevestigen)
De Gentse kunstenaar Ben Benaouisse neemt ons mee in een speciaal voor Het Schapenfestival gecreëerde performance. Hij weet als geen ander politieke, religieuze en maatschappelijke dimensies in heldere beelden samen te bre

Algemene informatie

Thema: 
Ontmoeting
In het kader van: 
Co-Creation
Wanneer: 

14.12.2019
van 16:00 tot 23:00

Waar: 

Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen vzw
Manchesterstraat 15
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Taalniveau Nederlands: 
Extra info: 

Doorlopend: Luisterspel i.s.m media Animation

Prijs: 

Gratis

Schapen festival des moutons

Prijs

Gratis

Reservatie

GC De Vaartkapoen
tel 02 413 04 10
devaartkapoen@vgc.be

Waar

Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen vzw
Manchesterstraat 15
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Bereikbaarheid

metrolijn 1 en 5, bus 89; halte Graaf van Vlaanderen
metrolijn 2 en 6; halte Ribaucourt
nachtbus N15, N16 en N17; halte Zwarte Vijvers